Primarul Buzăului, Constantin Boșcodeală, trimis în judecată într-un nou dosar

Primarul Buzăului, Constantin Boșcodeală, trimis în judecată într-un nou dosar
Publicat: 02/06/2014, 12:49
Actualizat: 31/07/2014, 10:09

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești l-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe primarul municipiului Buzău, Constantin Octavian Boșcodeală, pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

Alături de acesta vor fi judecați Viorica Stana, fost director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Buzău, și Nicolae Trandafir, fost director al Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, ambii fiind acuzați de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, arată luni DNA, într-un comunicat de presă.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Constantin Boșcodeală, Viorica Stana și Nicolae Trandafir, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu și prin încălcarea dispozițiilor legale în materia fondului funciar, au făcut posibilă trecerea unei suprafețe de 33 de hectare de teren arabil din domeniul public al statului în domeniul privat al municipiului Buzău.

„Terenul respectiv se afla în administrarea Stațiunii de Cercetare pentru Legumicultură Buzău, fiind destinat exclusiv activității de cercetare și producerii de semințe și material săditor din categorii biologice superioare și, potrivit legii, nu putea face obiectul unei asemenea operațiuni”, au precizat procurorii.

Anchetatorii au stabilit că primarul Constantin Boșcodeală, invocând o prevedere din Legea Fondului funciar 18/1991, în calitate de președinte al Comisiei municipale de aplicare a legii fondului funciar, a solicitat Comisiei județeane pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor din Prefectura Buzău restituirea a 33 de hectare de teren care au aparținut fostului izlaz comunal. În documentele transmise Prefecturii se menționa că suprafața respectivă este în administrarea societății comerciale Seribuz SA Buzău.

În baza documentelor transmise, respectiv a referatului și a tabelului privind situația tarlalelor și parcelelor aferente suprafeței de 33 de hectare aparținând fostului izlaz comunal, prefectul a emis Ordinul nr. 146/24.07.2001.

Deși Ordinul Prefectului se referea la suprafața de 33 de hectare aparținând fostului izlaz, administrată de SC Seribuz SA, Primăria Buzău, prin primarul Boșcodeală, a preluat, în 19 noiembrie 2001, cu avizul Vioricăi Stana, atunci director al Oficiului de Cadastru Buzău, și al Elenei Ștefan, reprezentant ADS (decedată) o suprafață de aceeași mărime, însă nu de la firma Seribuz, ci de la Stațiunea de Cercetare și Producție Legumicolă Buzău, reprezentată Nicolae Trandafir, pe un cu totul alt amplasament.

„Suprafața preluată aparținea domeniului public al statului, fiind vorba de un teren destinat producerii de semințe și material săditor din categorii biologice superioare, cu potențial economic mai mare, datorită poziționării”, potrivit sursei citate.

Procurorii susțin că, prin punerea în aplicare a ordinului prefectului, s-a urmărit un alt scop decât reconstituirea efectivă a izlazului comunal al municipiului Buzău, respectiv aceea de a obține o suprafață de teren mult mai valoroasă din punct de vedere al amplasamentului, situată în imediata apropiere a cartierelor orașului, pe care să poată fi construite obiective economice de către investitori, așa cum s-a și întâmplat în realitate, și nu într-o zonă de la intrarea în municipiu, lângă o cale ferată, unde se aflau, de fapt, terenurile SC Seribuz SA, ce ar fi trebuit predate și care prezentau un potențial economic scăzut.

„Contribuția inculpatei Stana Viorica, la acel moment director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Buzău, a constat în conceperea și semnarea unui proces – verbal, înregistrat la Oficiul de Cadastru la 19.11.2001, prin care, contrar dispozițiilor ordinului menționat al Prefectului și propriului său referat din 17.07.2001, terenul de 33 ha. a fost predat către municipiu nu din suprafața administrată de SC Seribuz SA Buzău, ci din cea folosită de Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău.
Procesul verbal a fost semnat de primarul Boșcodeală Constantin Octavian și de Nicolae Trandafir, la acel moment director al Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

În rechizitoriu se mai arată că faptele inculpaților au avut ca rezultat prejudicierea statului român cu suma de 12.720.000 lei, reprezentând contravaloarea terenului de 33 de hectare preluat nelegal, aflat în domeniul public al statului și exceptat de lege de la reîntregirea izlazului comunal, precum și prejudicierea Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, prin lipsa de folosință a suprafeței respective, estimată de reprezentanții săi legali la valoarea de 11.528.760 lei.

Statul român, prin Agenția Domeniilor Statului București, s-a constituit parte civilă în această cauză. De asemenea, Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 11.528.760 lei.

„Având în vedere cuantumul prejudiciului cauzat prin infracțiunile descrise, precum și împrejurarea că până în prezent acesta nu a fost recuperat, în scopul evitării ascunderii, înstrăinării, distrugerii sau sustragerii de la urmărire a bunurilor ce pot face obiectul reparării pagubei produsă prin infracțiune, procurorii au dispus luarea măsurii asigurătorii, constând în indisponibilizarea, prin instituirea sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpaților, până la concurența sumelor de 12.720.000 lei reprezentând prejudiciul cauzat statului (la nivelul anului 2001, al săvârșirii faptei) și de 11.528.760 lei, reprezentând prejudiciul cauzat Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău”, au precizat procurorii.

Astfel, în cazul lui de la Boșcodeală au fost puse sub sechestru: o casă de locuit din municipiul Buzău, cu suprafață construită desfășurată de 218,39 mp (cota de 1/2); un apartament în municipiul Buzău, cu suprafața utilă de 72,27 mp; un apartament în Buzău, cu suprafața utilă de 43,84 mp (cota de 1/2); o suprafața de 48.702 mp teren arabil situat în extravilanul comunei Amaru, județul Buzău; o suprafață de 68.995,00 mp teren arabil situat în extravilanul comunei Amaru; o suprafață de 50.004,00 mp teren arabil în extravilanul comunei Amaru, județul Buzău (cota de 1/2); o suprafață de 50.000 mp teren arabil în extravilanul comunei Amaru, județul Buzău (cota de 1/2); o suprafață de 40.800 mp teren arabil în extravilanul comunei Amaru (cota de 1/2); un imobil situat în orașul Năvodari, zona Mamaia, format din teren intravilan în suprafață de 194 mp și o casă de vacanță formată din trei camere și dependințe cu suprafața construită de 81 mp (cota de 1/2); un teren în suprafață de 2.930 mp de pădure, situat în extravilanul comunei Stâlpu, județul Buzău (cota de 1/2); un teren în suprafață de 670 mp de pășune situat în extravilanul comunei Merei, județul Buzău (cota de 1/2); un autoturism marca BMW 525 I și o remorcă de transport ambarcațiuni marca Umbra Rimorchi URIM 5B/M.

Sechestru asigurător a fost pus și pe un teren arabil în suprafață de 3.300 mp situat în intravilanul municipiului Buzău, pe un teren arabil – pășune în suprafață de 24.200 mp din intravilanul municipiului Buzău, pe un teren arabil extravilan – pășune în suprafață de 50.000 mp din intravilanul municipiului Buzău, și pe un autoturism marca Renault Megane M LMSF (cota de 1/2), toate aparținându-i Vioricăi Stana, precum și pe un apartament din municipiul Buzău (cota de 1/2 ) și un autoturism marca Renault Clio LBOBC5 (cota de 1/2) ale lui Nicolae Trandafir.

Dosarul va fi judecat de Tribunalul Dâmbovița, ca urmare a admiterii cererii formulate de procurori în sensul desemnării altei instanțe egale în grad cu Tribunalul Buzău, instanță care era competentă să judece cauza în fond.

Primarul Constantin Boșcodeală a mai fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești, în 11 iulie 2013, într-un alt dosar în care este acuzat că ar fi dat ilegal din bugetul local peste 1,6 milioane de lei Asociației Sportive Fotbal Club Gloria Buzău.

În acest dosar, Boșcodeală este judecat pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial.

Potrivit procurorilor, în perioada 2002 – 2008 primarul municipiului Buzău a acordat unor asociații sportive, persoane juridice non-profit, în mod ilegal, fonduri nerambursabile din bugetul local și le-a asigurat folosința gratuită a Complexului Sportiv Gloria Buzău, beneficiarii finali ai acestor sume și al dreptului de a folosi complexul sportiv find societăți comerciale aflate în diverse raporturi juridice cu asociațiile sportive.

În acest mod, susțin anchetatorii, bugetul local al municipiului Buzău a fost prejudiciat cu suma de 1.633.496,32 lei.

Procurorii au instituti sechestru asigurător și în acest dosar, pe mai multe bunuri imobile ale primarului.

Dosarul este judecat de magistrații Judecătoriei Brașov, instanță desemnată, la cererea procurorilor, de către Înalta Curte de Casație și Justiție.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Concluzii după dezastrul Satan II: Putin nu controlează situația arsenalului nuclear. „Nicio rachetă grea nu...
Maria Campai (42 de ani) a dispărut fără urmă, după ce a plecat la o...
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali!...
Viață de miner în comunism: lucra în Iad ca să aibă o viață ca-n Rai....
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când...
Un bărbat a găsit un schelet în timp ce se pregătea să-și renoveze pivnița. Ce...
Medvedev amenință „țările mici” din NATO cu lovituri nucleare tactice: „Acel stat nu va mai...
Pensionarii născuți în acești ani primesc pensii cu 400 de lei mai mici. Vezi calculul...
Cum arăta Gabriela Prisăcariu înainte să devină celebră. Nici că o recunoști! Soţia lui Dani...
Anchetă în poliţie, după ce patroana unui salon din Galaţi şi-a făcut reclamă îmbrăcată în...
O româncă de 42 de ani a fost ucisă "din curiozitate" de un tânăr de...
Un TIR a intrat într-o casă, iar șoferul a rămas încarcerat! Ce a încercat șoferul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Luminile de zi sau faza scurta? Ce trebuie să aprinzi când circuli pe șoselele din...
Turbulenţele continuă la Boeing: angajaţii rămân în grevă
Fenomen EXTREM de rar observat la acceleratorul de la CERN
Se confiscă banii în România! Devine obligatoriu de la 1 octombrie. Se dau amenzi de...
Expresii nemuritoare. Originea și sensul unor vorbe
Dansuri lascive într-un jacuzzi plin de spumă! Video-ul cu ispitele de la Insula Iubirii care...
O româncă de 42 de ani a fost ucisă "din curiozitate" de un tânăr de...
Raluca Podea, mărturisiri șocante despre tatăl ei, la mai bine de un an de la...
Motivul pentru care David Popovici a refuzat un cadou de mii de euro
BANCUL ZILEI. Bulă, în pat cu fata unui fermier din Vaslui: - Bulă, încetează sau...
Microgravitația din spațiu afectează ritmul normal al inimii astronauților